Sinds de coronacrisis worden we in onze rol als ouders extra uitgedaagd. We werken thuis, zorgen tegelijkertijd voor de kinderen, en hebben bitter weinig momenten om op adem te komen. Vakantiekampen worden geannuleerd, logeerpartijtjes bij de grootouders kunnen niet doorgaan. En tijdens lockdown periodes mogen we daar nog thuisonderwijs aan toevoegen. Niet onterecht dat veel ouders het gevoel hebben dat het water aan hun lippen staat. Het aantal parentale burn-outs neemt toe. Maar wat is een parentale burn-out?
We spreken van een parentale burn-out als de volgende vier facetten aanwezig zijn:
- Fysieke en emotionele uitputting: Je voelt je als ouder uitgeput en leeg.
- Emotionele afstand tot de kinderen: Je kan als ouder je liefde voor het kind niet meer tonen.
- Je hebt geen plezier meer in je rol als ouder: Je ouderrol vraagt te veel van je.
- Het contrast: Je bent niet meer de ouder die je eerst was. Je herkent jezelf niet meer als ouder.
Herkenbaar voor jou? Je bent zeker niet alleen! 1 op de 12 ouders in ons land heeft een parentale burn-out. Belangrijk is om de situatie en je gevoelens serieus te nemen, én om hulp te zoeken.
Loopt het allemaal niet zo een vaart, maar ervaar je wel toenemende druk als ouder(s)? Dan is dit het moment om te anticiperen op de situatie, en stil te staan bij de volgende vragen. Ten eerste: Welke hulpbronnen kan je aanspreken om jullie als ouder(s) te ontlasten? Denk breed. Ook iemand die voor ondersteuning zorgt in het huishouden, kan een hulpbron zijn. En ten tweede: Welke aspecten van de situatie zijn niet te veranderen? Wees je hiervan bewust, en werk aan de acceptatie ervan. Weerstand vraag veel energie en is in sommige situaties zinloos.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Aarzel dan niet om me te contacteren: hallo@oko-groei.be
Liefs,
Ilse
Bron: Le burn-out parental van Isabelle Roskam & Moïra Mikolajczak